Şimdi biraz da durumu babaların gözünden izleyelim. Eşinin sana babalığa adım atacağını ve yaşamının değişeceğini söylemesi harika ve aynı zamanda göz korkutucu bir haber.
Şimdi biraz da durumu babaların gözünden izleyelim. Eşinin sana babalığa adım atacağını ve yaşamının değişeceğini söylemesi harika ve aynı zamanda göz korkutucu bir haber.
Bazı erkekler için, “baba olmak”, çocuklarını kollarına aldıkları güne kadar anlaşılan bir duydu değildir. Çoğu babanın da “baba olduktan sonra kendimi daha büyümüş hissettim” sözü yanlış değildir.
Baba olma gerçeği erkeklerin karşısına geç bir dönemde çıkar. Ama kadınlar anneliği, hamile olduklarını öğrendikleri anda yaşamaya başlarlar. Hatta hormonel olarak daha erken yaşlarda içgüdüleri başlayabilir. Her halükârda babalar, bir çocuğun gelişiminde ve toplumdaki duruşunda önemli bir rol oynar.
Eşin kitap, bebek kıyafetleri, oyuncaklar ve sonu gelmeyen alışveriş listesini hazırlarken, yeni babalar için çok az materyal ve ipucu olduğunu fark edeceksin. Bu daha çok kadınlar için kurulmuş bir dünya düzeni gibi görülse de iş biraz da senin araştırma gücüne kalıyor. Eşin tabii ki bu durumdan senden daha fazla etkilenecektir, ama bu senin de yeterince etkilenmene engel değil. Babalık duygusuna alışmaya başladıkça, zamanla geçirdiğin farklılaşmaya sen de şaşıracaksın.Kadınlardan sık sık duyduğumuz şikâyetlerinden birisi de eşlerinin ne kadar bencil olduklarına dair serzenişleridir. Erkeklerin, eşlerinin çok yorgun olmalarına rağmen cinsel ilişki istemeleri, evde yardımcı olmamaları, bebekle zaman geçirmemeleri gibi… Ancak ne yapman gerektiği konusunda bir fikrin olmaması ve şok olman çok normal bir süreçtir ve göz ardı edilmemelidir. Bu nedenle en iyi öneri, aktif olmak ve bu sürece dâhil olmaktır.
Eşine fiziksel ve duygusal olarak ne olduğunu öğrenmeyi isteme konusunda içten olmalısın. Okuduğu kitapları, doğum planlarının ne olduğunu, bebek odasını hazırlama konusunda nasıl yardımcı olman
gerektiğini sormalı, dürüst olmalı ve eşine kendini nasıl hissettiğini, başka bir ifade ile ne yapılacağı konusunda korkmuş, şoka uğramış ve ne yapacağını bilmeyen, ancak bebeğin doğumu konusunda heyecanlı olduğunu anlatmalısın. Aklındaki soruları ne kadar pozitif şekilde paylaşırsan, eşin de düşüncelerini o kadar takdirle karşılayacak ve bu yeni rol hakkında ne düşündüğünü bilebilecektir. Sen onun fikirleri hakkında bilgi sahibi değilken ve verdiği bazı tepkilerin nedenini anlamazken o da senin hakkında aynı şekilde düşünecek. Unutma, bu yolculukta berabersiniz.
Babalar, çocuklarının gözünde her zaman koruyucu bir güç olarak gözükür. Sigmund Freud bir sözünde şöyle demiştir: “Çocuklukta bir babanın korumasına duyulan ihtiyaç kadar daha güçlü bir ihtiyaç düşünemiyorum.”
Modern toplumlarda aile ve cinsiyet rollerinin değişmesine rağmen, bir babanın koruyuculuğu hâlen bir çocuğun yaşamında güçlü bir etki olarak yerini korumaktadır. Çoğu psikanaliste göre babaların kızlarının gözünde bir baba figürü olarak oynadığı rol, kızların bilinçaltında ileride kocası olabilecek kişiyi seçmekteki nedenini açıklar.
Bir ailenin ebeveynlik değerleri, çocuğunun yetişme yıllarında ne kadar yanında olduğu, ona nasıl disiplin verdiği ve zarardan koruduğu, kendi anne-babası ve etrafındaki insanlarla nasıl iletişim kurduğu gibi birçok konu, çocuğun gelişiminin bir parçasıdır. Çocuğun ileriki yaşlarda nasıl bir yetişkin olabileceğinin sinyallerini veren durumlardır.
“Baba olmak” rolü ne kadar göz korkutucu olursa olsun, bu süreçte adım adım ilerlemeli ve çocuğunun yaşamının her anını onunla paylaşarak, sorunlarına ortak olmalısın.