Evde bir bebek ya da küçük bir çocuk varsa, o evin dekorasyonu asla eskisi gibi olmayacaktır.
Evde bir bebek ya da küçük bir çocuk varsa, o evin dekorasyonu asla eskisi gibi olmayacaktır.
Bantlanmış dolap kapakları, süngerle yumuşatılmış sivri kenarlar, ortadan kalkan biblolar, artık hiçbir zaman ortada olmayacak orta sehpalar… Hepsi bebeğinin güvenliğini sağlamak, olası küçük ev kazalarını önlemek için!
Bunlar senin aldığın önlemler, birkaç önlem de bizden…
Merdivenler en tehlikeli yerlerdendir. Merdivenlerin her iki girişine merdiven kapıları yerleştirmelisin.
Çocuklar, aileleri ne yaparsa doğru kabul ederek onu taklit eder. Her zaman bu kapıları açarak kullanmalı ve asla üzerinden geçmemelisin. Tabii bu konuda babamızı da uyarmak gerekir.
Merdiven kapısının parmaklıkları arasındaki boşluk 10 cm’den fazla olmamalıdır.
Birisinin takılıp düşmemesi için merdivenlerde oyuncak ve giyecek olmamasına dikkat etmelisin.
Bebeğine poposu üzerinde merdivenden inmeyi öğretmelisin. Bebeğin 3 yaşına gelinceye kadar merdivenleri emekleyerek çıkmaya teşvik etmelisin.
Zehirlenmeler her zaman yumuşatıcı ve deterjan gibi geleneksel kimyasallardan kaynaklanmaz aksine günlük olarak yaygın kullanılan kimyasallar da zehirlenmeye sebep olur. Tırnak temizleyicisi, deodorant, makyaj malzemesi, vitaminler, yağlar, şampuanlar ve alkol de çocuğunuz için tehlikelidir.
İlacın tatlı bir içecek olduğu fikrini ve imajını oluşturmamak gerekir. İlaçları her zaman belirgin şişelerde tutmalısın. Evde artan ve kullanılmayan ilaçları atılmak üzere eczaneye verebilirsin.
Potansiyel olarak zararlı tüm ilaçların çocukların ulaşamayacağı güvenli bir dolapta saklandığından emin olmalısın. Bir sandalye ile dolaba erişip erişemeyeceklerini kontrol etmelisin. Dolaplar ve çekmeceler için çocuk kilitleri kolaylıkla edinilebilir.
Temizlik bittiğinde, çamaşır suyunun ve diğer kimyasalların yüzeylerden iyice temizlediğinden ve temizlik malzemelerini çocukların erişemeyecekleri bir yere konulduğundan emin olmalısın. Tuvalet fırçaları ve giysiler çoğu bebek için ilgi çekici bir oyuncak hâline dönüşebilir.
Evcil hayvanların mamasını ortalıkta bırakmamalısın. Ortada kalan mamaları hemen temizlemelisin.
Mutfak belki de evin en tehlikeli yerlerinden biri. Bıçaklar, kaynayan çaylar, pişen yemekler, çalışan fırınlar ya da masada duran bir cam bardak… Her biri sadece çocuk için değil evdeki herkes için büyük bir tehlike oluşturabilir. Bu nedenle çocuklar, mutfak dışında oynamaya teşvik edilmelidir.
Bütün bıçaklar, makaslar ve diğer keskin aletlerin çocukların erişemeyeceği dolap ya da çekmecelerde olmalı.
Mutfakta çalışırken bıçakların ve mutfak tahtalarının, mutfak tezgâhının ucundan uzakta olduğundan emin olmalısın.
Elektrikli cihazlar tezgâhın ucuna yakın olmamalı. Kabloları tezgâhın arka kısmında toplayarak kullanmadığın zaman fişten çıkarmalısın.
Elinde sıcak sıvılar ya da keskin aletler varken asla çocuğunun üzerinden geçmemelisin. Çocuklar hızlı ve ataktır, sen ne kadar güvenle geçsen de o bir yolunu bulup bunu oyun zannedebilir ve senden hızlı davranabilir.
Narin porselen ya da diğer değerli eşyaları çocuğunun ulaşabileceği yerlerden uzak tutmalısın.
Küçük yaşlardan itibaren çocuğuna “sıcak”, “tehlikeli” ve “dur” kelimelerini öğretmelisin. Bu kelimeleri sadece gerekli olduğu anlarda kullanmalısın ki kelimelerin önemini ve uyarı niteliğinde olduğunu anlasın.
Tencere ve tava saplarının ocağın ucunda kalmamasına özen göstermelisin. Fırın kapağı ısınacağı ve meraklı parmakları yakabileceği için fırın yakınına engeller koymayı düşünebilirsin. Ayrıca kapalı bile olsa fırına yaklaşmaması gerektiğini ona anlatmalısın.
Çöp kutusunu olabildiğince onun gözü önünden almalısın.
Bebekler özellikle çekmecelerle oynamayı çok severler. Onların içine saklanmak adeta küçük bir oyundur. Belli bir çekmeceyi – mesela sadece önlük ve bezlerin olduğu – ona ayırabilirsin.
Evde her katta duman dedektörü olduğundan emin olarak, bunları düzenli olarak kontrol etmelisin.
Eşinle birlikte, evdeki herkesin bileceği bir kaçış planı hazırlayın.
Duman dedektörünü çalıştır ve çocuğunun sesi tanımasını sağla. Bu sesi duyduklarında hızlı hareket etmeleri gerektiğini anlatmak iyi bir yöntem olur. Alarmı duyduklarında eğilmelerini ve hızlı hareket etmelerini sağlamalısın.
Eşlerden hiçbir çocukların yanında sigara içmemeli.
Mutfakta oluşabilecek alevler için bir yangın battaniyesi bulundurmak iyi fikir olabilir.
Bir yangın söndürücü almak istiyorsan, yerel yangın söndürme ekipleri ile temas kurarak eviniz için en uygun olan yangın söndürücünün hangisi olduğunu öğrenmelisin.
Lisanslı bir elektrikçi tarafından monte edilmiş bir sigorta olduğundan emin olmalısın. Elektrikçi, eviniz için en uygun olan tavsiyeleri verecektir.
Prizleri plastik bir kapakla kapatabilir ya da önlerine ağır eşyalar koyabilirsin.
Priz başına bir ya da iki cihaz kullanmalısın. Aşırı cihaz kullanımı yangına neden olabilir.
Eşin ya da sen, herhangi bir aşınma belirtisi gördüğünde kabloları değiştirmelisiniz.
Elektrik kablolarını çocukların erişiminden uzakta tutmalısın.
Ütü ya da blender gibi bir ev aleti kablosunu asla bir sehpadan sarkar vaziyette bırakmamalısın.
Kullanmadığında prizleri kapalı konumda tutmalısın.