Bebekler her zaman mesajlarını iletecek bir yol bulur. Daha doğmadan önce başlayarak, hareketleri ve dış uyarılara verdikleri tepkilerle iletişim kurmaya çalışırlar.
Bebekler her zaman mesajlarını iletecek bir yol bulur. Daha doğmadan önce başlayarak, hareketleri ve dış uyarılara verdikleri tepkilerle iletişim kurmaya çalışırlar.
Ebeveynin seslerinin, tanıdık bir müziğin veya hatta evdeki köpeğin sesini duymak tepki olarak bir tekme veya yumruğa neden olabilir. Dış dünyada izole durumda olmayan bebekler hareket edebildikleri andan itibaren etkileşime geçmek ister.
Bu nedenle doğumdan sonra ağlamak, bacaklarını kollarını hareket ettirmek, bakmak ve gözleri ile odaklanmaya çalışmak yoluyla bu etkileşimi sürdürürler. Ancak konuşmayı ve kendilerini açıklamayı öğrenene kadar, istediklerini yaptırmaya çalışırken çok fazla hüsrana uğrayabilirler. Ne istediklerini anlatamadıkları için biraz hırçın olmaları normaldir. Kendini onun yerine koyup, durumun zorluğunun farklına varmak işini kolaylaştırabilir.
Bebek işaret dilinin destekleyicileri bu tekniğin, konuşmaya henüz başlamamış, ama işittiğini anlayan bebeklerin ebeveynleri ve bakıcıları ile iletişime geçmeye yardımcı olan bir araç olduğunu söyler. Anne babalar, işitme engelli kişiler için tasarlanmış olan becerilerden birçoğunu kullanarak bebeklerine istediklerini anlamayı öğretebilir. Bunun karşılığında ebeveynler geri iletişim sağlamak için ses, yüz ve ellerini kullanabilir. Esas olarak bebek işaret dili; bebeklere, ebeveynlerinin kendilerini anlamalarına yardımcı olmak için içgüdüsel olarak sahip oldukları becerileri kullanmalarına yardımcı olmak üzere tasarlanmıştır.
Bebeklere işaret dilini öğretmeye başlamak için en iyi yaş diye bir ayrım yoktur. Altı aydan önceki bebeklerin elleri üzerinde çok fazla otokontrole sahip olamamasından dolayı uzmanların çoğu, altı aydan önce başlamanın muhtemelen az fayda sağlayacağını belirtiyor. Altı ile dokuz ay arası zaman, başlamak için uygun olarak değerlendiriliyor. Eğer ebeveynler bu konuda motive olmuşsa daha erken başlamanın bir zararı olmayabilir. Ancak hiç ilgilenmiyor gözüken bebek üzerinde zorlayıcı olmamak gerekir.
Bebeğinin dikkatini çekmek ve on saniye kadar dikkatini toplamak faydalı bir başlangıç noktası olabilir ve hazır olduğunun işaretlerinden biridir
Ancak bundan önce ebeveynler, bebeğin ne istediklerine ilişkin ipuçları veya işaretleri algılayarak genel hazırlık anlamında yardımcı olabilir. Bebeğin ağlamasının tonu ve yüksekliği, yüz ifadeleri, vücudunu hareket ettirme ve ebeveynlerine tepki gösterme biçimi bebeklerin iletişim yollarıdır. Ebeveynlerin odaklanmaları zaman alabilir ve her zaman sezgisel olmayabilir.
Bebek işaret dili destekleyicileri bunun birkaç bakımdan faydalı olduğunu söylemektedir. Genel faydaların bazılarını şöyle sıralayabiliriz.
Bebeklerin işaret dili, bir bebeğin dil gelişimi için çok faydalıdır. Çocuklar altı yaşına gelene kadar erken bir yaştan itibaren bebek işaretleri ile kendilerini ifade etme kabiliyetleri sayesinde, çocukların tipik dil parametreleri değişmektedir.
Bir ebeveyn çocuklarının dil, dinleme ve konuşma becerilerinin normal geliştiğini nasıl bilebilir? Tüm çocuklar kendi dil, dinleme ve konuşma becerilerini farklı oranlarda ve sürelerde geliştirir. Aşağıda, işaret dili kullanmayan bir çocuğun tipik diline dayalı bir şema yer alıyor. Ancak bu şema, bebeğin diğer çocuklarla işaret dilini kullanmasını dikkate almaz. Bu bilgilerin kesin kurallar olmadığını, sadece bir yardımcı kılavuz olduğunu unutmamalısın.
Çocuk yaşına göre tipik dil gelişimi;
Birinci yaşa kadar
17 aya kadar
İki yaşına kadar
Üç yaşına kadar