Bebeğin Uyku Rutini

Yeni doğan bir bebeğin uyumaya teşvik edilmesi uzun bir eleme süreci olabilir. Öncelikle onun uyumasını engelleyen faktörleri elemek gerekir.

Bebeğinin iyi uyumasını sağlayacak yararlı ipuçları nelerdir?

Bebeğin derin uykuya dalması bazen 30 ile 60 dakika arasında sürebilir. Tam uykuya dalacakken dikkatini dağıtan küçük bir ses kapı zili, ya da bir tıkırtı bütün süreci baştan başlatabilir.

Eleme süreci nasıldır?

  • Bebeğini iyi beslenmeye teşvik ettiğinden emin olmalısın. Gündüzleri bir saate kadar bir zamanı onu beslenmeye teşvik etmek için ayırabilirsin. Uyukluyorsa, gerektiğinde uyandırıp 5-10 dakika aralıklarla emzirmeye çalış. Biliyoruz, uykusunu bölmek sana da ona da zor gelecek. Kıyamayacaksın ama bu ikiniz için de iyi olacak. Aç olmadığından emin olacak şekilde iyi ve uzun süreli beslemelisin. Kısa ve tam doymamış bir beslenmeden sonra yatarsa, erken uyanacaktır.
  • Bebeği yatırmadan önce altını kontrol etmeni unutma. Altı ıslak ya da kirliyle rahat uyuyamayacaktır. Bu alışkanlığı edinmek ve bebeğini yatağa uyanık olarak koymaktan korkmamak iyi bir fikir olacaktır. Uyanık ama rahat bir pozisyondan uyku durumuna geçtiği takdirde, daha iyi uyuyacaktır.
  • Bebeği kendi elleriyle, yüzünden uzak olacak şekilde sarmalısın. Bu hareket kendisini güvende hissetmesini sağlayacaktır. Yeni doğan bebekler hareketlerini kontrol edemezler ve dolayısıyla, kundaklanmadıkları takdirde ellerini yüzüne vurarak uykuya dalamazlar.
  • Bebeğini omzun üzerinde birkaç dakika dik olarak tutun. Bu pozisyon onun rahatlamasını sağlayacak ve varsa gazının çıkmasına yardım edecek. Aynı zamanda yatışması için gerekli güvenceyi sağlayacaktır. Yatağına yatırıldığında artık daha sakin olacak.
  • Bebeği yatakta sıkıca sarın. Yeni doğanlar kendilerini güvende duymak isterler ve daha az çırpınacaklarından sakinleşeceklerdir. Bebeği sarmalanmış olarak yatırın ve ayrıca bir örtüyü üzerine örterek, örtünün kenarlarını yatağa sıkıştırın. Örtünün üst kısmı ile bebeğinin yüzü arasında çokça boşluk olmasına ve hava akışının kısıtlanmamasına dikkat edin.
  • Bebeğin yattığı süre boyunca odasında müzik çalabilirsin. Müzik veya ses bebeğin yatışmasını sağlar. Bu sabit ses bebeğin kendini yalnız ve savunmasız hissetmesini önler.
  • Bebeğin yatışmasını bekleyin. Sakinleşemiyor ve ağlamaya devam ediyorsa yanına gitmelisin. Huzursuzluğuna katkıda bulunduğunu düşündüğün olumsuz faktörleri ortadan kaldırmaya çalışmalısın.
  • Bebeği yerinden alabilir ve kucaklayabilirsin. Bu hareket, kalan gazının çıkmasına yardımcı olacak ve kendini güvencede hissetmesini sağlayacaktır. Biri iki dakika sonra, sakinleşince tekrar yatır ve tekrar dene.
  • Bebeğin hâlâ sakinleşmediyse, yanına giderek sakinleşmesi için sallayabilir, sırtına dokunabilirsin.
  • Bebeğin büyüdükçe sürekli aynı teknikleri kullandığın için uyku saatine alışkanlık kazanacaktır. Büyüdükçe fazla yardım gerektirmeden sakinleşmeye başlayacaktır.

    Doktora Sor

      İletişim ve Randevu Formu

      Şikayetiniz