Bebeklerin en çok ağladığı, annelerin de en çok endişe ettiği konulardan birine geldik. İlk diş! Miniğinin sürekli diş yerlerini kaşıyor ve acı çekiyor.
Bebeklerin en çok ağladığı, annelerin de en çok endişe ettiği konulardan birine geldik. İlk diş! Miniğinin sürekli diş yerlerini kaşıyor ve acı çekiyor.
Bütün bu belirtiler, bebeğinin diş çıkarma döneminin geldiğine işarettir.
Çoğu bebek diş çıkarmaya 4 ile 7 ay arasında başlar. Erken gelişen bebekler 3 aydan itibaren diş çıkarmaya başlayabilirken, bazı bebekler bir yaşına kadar hiç diş çıkaramayabilir. Genellikle bebekler ilk olarak alt ön dişlerini çıkarır. Bunu üst ön dişler izler. Çocuklar 3 yaşına kadar süt dişlerini tamamlamış olur. Genellikle 6 yaş civarı süt dişleri düşer ve kalıcı dişler çıkmaya başlar.
Diş çıkarma birçok sağlık problemine de sebep olur. Diş çıkarma ateşe, ishale, soğuk algınlığına, öksürüğe ya da kulak enfeksiyonlarına sebep olmamaktadır.
Diş çıkarma aşağıdaki problemlere sebep olabilir:
Diş çıkarma sürecini hızlandırmak elbette ki mümkün değil. Fakat bu süreci bebeğin için kolaylaştırabilirsin. Bebeğine çiğneyebileceği soğuk bir şeyler vermek dişlerini rahatlatabilir. Uyku zamanı diş çıkarma sürecinde en zorlayıcı dönemdir. Bebeğin çok fazla sıkıntı çekiyorsa, ona bebek Panadol’u verebilirsin. Tabii bunu önce mutlaka doktoruna danışmalısın.
Bebeğin diş çıkarırken birçok uykusuz gece geçirebilirsin. Ama onun o minik dişlerle gülümsediğini gördüğünde inan bize tüm yorgunluğun ve uykusuzluğun gidecek. Bebeğinin dişlerini çok yumuşak bir diş fırçası yardımıyla ve florür içermeyen diş macunuyla fırçalamalısın.