Katı Mamaya Geçiş

Bebeğiniz büyüyor. Artık katı ya da hazır mamaya geçme zamanınız geldi. Kimi bebek için bu süre çok daha erken aylara denk gelebilir.

Hazır mama, yeni doğan bebek tarafından kolayca sindirilebilir hâle getirecek şekilde işlenmiş olan inek sütü anlamına gelir. Anne sütü alamayan bebekler için veya anne sütüne ilave olarak kullanılır. Bebeğimizi emzirerek doyurma konusunda ne kadar istekli olursak olalım, bazen kendimiz ya da bebeğimiz için mamaya geçmeyi tercih etmek zorunda kalabiliriz. Bu, özellikle de yeni bebeklerini emzirme konusuna kalpten bağlı olan bazı anneler için verilecek zor bir karardır.

Bebeğinizi emzirmeye devam etmek istemiyorsanız buna iyi karar vermeniz gerekebilir. Bir bebek emzirmeden biberona geçtiği zaman, onu bir daha emzirmeye ikna etmeniz çok zordur. Bu yüzden biberone ne kadar geç geçilirse, emzirme o kadar uzun sürebilir.

Biberone geçiş, hem bebeklerin emme kapasitesini hem de göğüslerin uyarılmasını azaltabilir. Bu, emzirmenin oturtulmasının gecikmesine veya yetersiz düzeyde olmasına neden olabilir.

Neyi bilmemiz gerekir?

  • Emzirerek beslenmeyen bebekler sadece mama almalıdır. Normal inek sütü uygun değildir.
  • Tüm beslenme ekipmanlarının kullanımı arasında sterilize edilmesi önemlidir. Bunun nedeni, mama ile beslenen bebeklerin, emzirilerek beslenen bebeklerle aynı düzeyde enfeksiyon korumasına sahip olmamasıdır.
  • Mama ile biberonla besleme veya sağılan anne sütü ile besleme anne işe geri döndüğünde ona esneklik sağlar.
  • Bebeğinizi nasıl beslerseniz besleyin, siz ve bebeğiniz birlikte zaman geçirmekten zevk alacaktır. Biberonla beslerken bebeğinizi yakın tutun ve tadını çıkarın.

Bebeğim katı mama için hazır mı?

Bebeğinizin katı mamalarla tanışması büyümekte olan bebeğinizin sağlığı ve gelişimi açısından önemli ve heyecanlı bir aşamadır. Ancak, her bebek farklı olduğu için katı mamaya başlamak için hazır olacakları zaman da farklı olabilir. Genel olarak, bu zaman, bebeklerin doğumla gelen demir depolarının tükenmeye başladığı 6. ay civarındadır. Bu konudaki en doğru bilgiyi bebeğinizi yakından tanıyarak edilebilirsiniz. Çünkü büyük olasılıkla bebeğiniz katı mama istediğini size göstermeye başlayacaktır.

Bebeğiniz, sizin yediklerinize karşı ilgi duymaya başlamış olabilir ve bir şeyleri tutarak ağzına götürmeye çalışabilir. ‘Diliyle itme’ refleksi yok olmaya başlamış olabilir. Bu da yiyeceği ağzının arka kısmına itmeye (dışarı itmek yerine) başlayabileceği anlamına gelir. Yaklaşık olarak 6. ayda bebeğinizin ağırlığı doğum ağırlığının iki katına çıkar. Sağlıklı kilo alıyor ve dik otururken başını sabit tutabiliyorsa (annesinden biraz destek alarak) bebeğiniz ilk katı mamasını tatma yolunda ilerliyor demektir.

Başlamaya hazır mısınız?

Bebeğinizin rutin işlemlerinde olan tüm diğer değişiklikler gibi, bebeğinizin diyetine katı mamaları eklerken kademeli bir yaklaşım izlemek iyi olacaktır. Anne sütünü veya bebek mamasını bebeğinizin diyetinden tamamen çıkarmak yerine günde bir kezle başlamak üzere aralarda ya da süt verdikten sonra bebeğinizi yeni yiyeceklerle tanıştırın. Bebeğinizi katı mamalarla tanıştırırken, anne sütü veya bebek formülü başlıca besin kaynağı olmaya devam etmelidir.

Çok küçük porsiyonlar hâlinde pişirilmiş, yumuşak pirinç, tahıllı besinler, pişirilmiş meyve püresi gibi yiyecekler başlangıç için tercih edilmelidir. Bu mamanın anne sütü veya bebek formülü ile karıştırılması bebeğin bildiği bir tat olması bakımından faydalıdır.

Üç ile beş günde bir, yeni bir mamayı tanıştırmayı deneyin. Herhangi bir alerjik reaksiyon belirtisi olup olmadığını kontrol etmeyi unutmayın. Bebeğinizin belirli yiyeceklere karşı reaksiyon verdiğini fark ettiyseniz doktorunuza ya da bir bebek beslenme uzmanına danışmayı ihmal etmeyin. Gün içinde bebeğinizi susuz bırakmayın.

İlk başlarda bebeğinizin hangi yiyecekleri sevdiği, hangilerini sevmediğini anlamaya çalışmak gözünüzü korkutan bir süreç olabilir. Başlangıçta, bebekler yiyeceği öksürerek çıkarma eğilimindedir. Bu bebeğin boğulmasını önleyen tamamen normal bir reaksiyondur.

Bebeğinizi katı mamalarla tanıştırmak için sabah onu besledikten sonra mutlu ve rahat olduğu saatler seçin. Gerek kendinizin gerekse bebeğinizin sakin ve sabırlı olduğu bir zaman yeni mamayla tanışmak için ideal olabilir. Belirli bir yiyeceği sevmediyse, bu yiyeceği birkaç gün vermeyin ve sonra tekrar deneyin.

Bebeğinizin ilgisini çekin…

Bebeğinizin yiyeceği hissetmesine ve karıştırmasına izin vererek merakını bu yiyeceğe çekmeye çalışın. Tüm bu çabalar sonucu yiyeceğin bir kısmı bebeğin ağzına giderse bu iyi bir başlangıç olabilir.

Menüyü sürekli değiştirmenin yanı sıra, bebeğinize değişik yiyecekler vermek, sonunda yemeseler bile onları çeşitli besin kaynaklarıyla tanıştırmak, farklı tatlara ve yapılara alıştırmak açısından önemlidir. Yetişkinlerle karşılaştırıldığında, bebeklerin gelişmiş bir tat alma duyusu vardır ve bebeğinizi yemeye teşvik etmek için fazladan tuz veya şeker eklemenize gerek yoktur.

Çiğnemeyi öğrenmeye başlıyor.

Bebeğinizin daha kıvamlı karışımlar verildikçe çiğneme hareketlerine başladığını gösteren belirtilere bakın.

Dişleri olmadığı için bebeğiniz belirli yiyecekleri çiğneyemez. O nedenle, mamanın yumuşak ve bebeğinizin ağız yapısına uygun olmasına dikkat edin. Elma kabuğu veya çekirdeği gibi bebeği öğürtebilecek parçaları çıkarın. Bazı bebek maması markalarının erken bebek gelişiminin her aşamasına uygun farklı ürünleri vardır. Siz ve bebeğiniz dışarıda dolaşırken bebek mamaları işe yarayan seçeneklerdir.

Bebeğinizin bu yeni beceriyi tam olarak öğrenebilmesi için birkaç seferden daha fazla zamana ihtiyacı olabilir. Bu işte yardımcı olması için yüksek bir iskemleyi kolay temizlenebilir bir ortama yerleştirin veya temizliği kolaylaştırmak için yere gazete kâğıdı serin. Mamanın yere gitmemesi ve iskemlenin üzerinde kalması için vantuzlu bir plastik tabağa koyun ve ortalık biraz batacağından bebek mendilleri ve önlükleri gibi malzemeleri el altında bulundurun.

Bebeğiniz daha taneli mamalara alıştıkça çiğneme hareketi ve yiyeceği ağzının içinde çevirme yeteneği gelişecek. Bu gelişimden sonra ona parmak şeklinde başka türde yiyecekler vermeye başlayın. Ekmek, muz ve pişmiş yumuşak sebzeler gibi, ısırmaya uygun ve dişetlerine zarar vermeyecek yiyeceklerle başlayın.

    Doktora Sor

      İletişim ve Randevu Formu

      Şikayetiniz