Sezaryen, tıbben gerekli olduğu durumların yanı sıra annenin ya da doktorların isteğiyle tercihen yapılabilir.
Sezaryen, tıbben gerekli olduğu durumların yanı sıra annenin ya da doktorların isteğiyle tercihen yapılabilir.
Sezaryen; “bir veya birden fazla bebeğin doğmasını sağlamak için annenin karnında ve rahiminde kesik yapılmasını kapsayan cerrahi bir işlemdir.” Özetle normal doğumun alternatifidir diyebiliriz. Sezaryen, tıbben gerekli olduğu durumların yanı sıra annenin ya da doktorların isteğiyle tercihen yapılabilir.
Sezaryen bir cerrahi işlemdir ve lokal, genel veya epidural anestezi altında yapılır ve tüm cerrahi işlemlerde olduğu gibi anne ve bebek için bazı riskler taşır. Bu risklerden bazıları aşağıda belirtilmiştir:
Sezaryen doğuma karar vermeden önce ulaşabileceğin tüm bilgilere ulaşarak, sezaryen isteyip istemediğine bilgilenmiş olarak karar vermelisin. Yukarıda bahsedilen risk faktörlerini dikkate almayı unutma.
Sezaryen doğuma girmeden önce kan pıhtısını önlemek için anneye bir çift cerrahi çorap verilir. Annenin tırnağındaki ojeler ya da cilalar çıkartılır ya da bantlanır. Leğen kemiği bölgesi tıraş edilir. Lokal – genel anestezi ya da epidural uygulama, ameliyathanede yapılır. Anneye eşlik edecek doğum destekçisinden de cerrahi giysileri giymesi istenir.
Anestezi uzmanı, ameliyat başlamadan önce annenin hiçbir şey duymamasını sağlar. Doğum sırasında yapılan işlemleri annenin görmemesi için bir perde gerilir, anneye bir kateter takılır. Cerrah, rahme ulaşabilmek için bikinin üst çizgisi hizasına gelecek kadar bir kesik yapar. Anne, bu sırada işlem hareketlerini hissedebilir ama acı duymaz. Üç ya da beş dakika sonra bebek dünyaya gelmiş olur. Anne karnından alınan bebek havaya kaldırılır, yaşamsal fonksiyonları kontrol edilir ve kordonu bağlanarak kesilir.
Her şey yolunda giderse plasenta alınırken ve dikişler atılırken anne bebeğini kucağına alabilir ya da doğum destekçisinden yardım isteyebilir. Yaklaşık otuz dakika süren bu işlemlerden sonra anne bir dinlenme odasına, oradan da yatacağı odaya alınır. Anne odaya alındıktan kısa bir süre sonra bebek ebe ile birlikte emzirilmek için annenin yanına getirilir.
Epidural sezaryen, elektif sezaryen, acil sezaryen olmak üzere 3 sezaryen çeşiti bulunmaktadır.
Sezaryen ameliyatı ile doğan çocuklar anne rahminden normal yolla değil, ameliyatla uterustan alınır. Sezaryen doğum genellikle normal doğumun annenin ve bebeğin sağlığının tehlikeye sokacağı durumlarda tercih edilir. Tehlike riskinin değerlendirilmesi konusundaki tartışmalar devam etmektedir.
Sezaryen ameliyatı genelde epidural anestezi (veya spinal blok) altında gerçekleştirilir. Epidural sezaryende doğum esnasında annenin şuuru açıktır. Anne ameliyatın ağrısını hissetmez. Fakat bazı durumlarda anestezist genel anestezi kullanmayı tercih edebilir.
Gelişen teknolojiyle birlikte sezaryen doğum oldukça güvenli kabul edilmektedir. Ama uzmanlar, sezaryen doğumun normal doğumdan daha az güvenli olduğunu söylüyor. Sezaryen, anne için daha uzun ve daha travmatik iyileşme süresi getiriyor. Anne ve bebekte komplikasyon oluşma riskini arttırır. Bu nedenle gerekli görülmeden sezaryen doğum önerilmez.
Sezaryen ameliyatı doğum sancıları başlamadan önce planlanabilir (buna “elektif” sezaryen denir) veya normal doğum esnasında bir komplikasyon oluşması durumunda “acil” sezaryene başvurulabilir.
Normal doğum bazen anne ve bebek için risk oluşturabilir. Böyle durumlarda doktorlar anneye sezaryen doğum önerebilmektedir. Hamilelik sırasında yapılan ultrason taramaları, planlanan bir sezaryen doğum için gerekli nedenleri ortaya koyabilir. Bu nedenlerle birlikte ameliyat, annenin doğum sancıları başlamadan önce planlanabilir. Önceden planlanan bu ameliyata “Elektif Sezaryen” denir.
Normal doğum sırasında bazen her şey istediğimiz gibi gitmeyebilir. Komplikasyonlar oluşabilir ya da doktor anne veya bebekte risk görebilir. Bu riski azaltmak için aniden sezaryen doğuma kadar verilebilir. Buna “Acil Sezaryen” denir.