Hamileliğin en keyifli dönemi olan “ikinci 3 aylık dönem”in başındasınız. Bebeğiniz artık minik bir insan görünümünde ve siz belki de bu ay onun minik tekmeleri ile tanışabilirsiniz.
Hamileliğin en keyifli dönemi olan “ikinci 3 aylık dönem”in başındasınız. Bebeğiniz artık minik bir insan görünümünde ve siz belki de bu ay onun minik tekmeleri ile tanışabilirsiniz.
Bebeğin Boyu ve Ağırlığı: Hamilelikte 4. ayın sonunda bebeğinizin boyu yaklaşık 13-14 santim, bir ayva kadardır. Ağırlığı yaklaşık 140 gramdır.
Hamileliğin en keyifli dönemi olan “ikinci 3 aylık dönem”in başındasınız. Bebeğiniz artık minik bir insan görünümünde ve siz belki de bu ay onun minik tekmeleri ile tanışabilirsiniz.
4 aylık hamilelikte bebeğiniz şaşırma, üzülme, kaşını çatma ve gülümseme gibi çeşitli yüz ifadelerini yapabilir. Bunların onun gerçek duygusal tepkileri olduğunu düşünmeyin. İstemsizce yaptığı bu ifadeleri, bir çeşit yüz kasları egzersizi ve mimik çalışmaları gibi düşünebilirsiniz.
Hamileliğin 4 ayının sonunda bebek gelişiminde gözler yerli yerine geliyor ve hareket halindeler, ancak göz kapaklarını henüz açamıyor.
Anne karnında 4 aylık bebekte; kollar, bacaklar, baş ve gövde birbiriyle orantılıdır. Cildinde değişimler devam eder; artık yağlanmaya ve ter bezleri gelişmeye başlar. Bu yağlar onu korumaya alır. Aynı zamanda da vücudunda ısı üretimini sağlar, yani onu sıcak tutar. Yağlanmaya başlaması; onun doğuma kadar daha tombul formlara ulaşmasını sağlayacak.
Gebeliğin 4. ayında bebeğin kalp atışları beyin tarafından düzenlenmeye başladı. Bu sebeple önceki haftalara göre biraz daha sakin.
4 aylık gebelikte bebek, sesleri duyabilir ve annesinin karnından yansıyan parlak ışıkları hissedebilir.
Vücut sistemlerinde her şey yolunda ve gayet iyi çalışıyor. Bebek amniyon sıvısını yutup idrar yaptığı için sindirim sistemi sürekli çalışıyor. Bu sırada nefes alma denemelerini sürdürüyor.
Plasenta, bebekle birlikte büyümeye, bebekle anne arasındaki alışverişi sağlamaya ve karbondioksiti filtrelemeye devam ediyor.
Gebelikte 4. ayda bebeğinizin meme bezleri ve meme uçları oluşuyor. Kız bebeklerde milyonlarca yumurtalık oluşmaya devam ediyor. Doğduğunda bu sayı yaklaşık bir-iki milyona düşecek. Erkek bebeklerde prostat gelişimi, bir sonraki ay tamamlanacak.
4 aylık bebek anne karnında küçük tekmelerine devam eder. Kasları güçlendiği için bu hafta hareketleri daha da güçlendi. 4. ayda bebek hareketleri hissedilebilir. Eğer bebeğinizin hareketlerini hala hissetmiyorsanız endişelenmeyin. Bazı anne adaylarında, özellikle ilk gebeliklerde hareketler 5. ayda (en geç ortalama 22-26 haftalar arasında) hissedilir.
4 aylık hamilelik görüntüsünde bebeğinizin hareketli hallerini izleyebilirsiniz. Minicik elleri ve incecik parmaklarıyla kavrama hareketi yaptığını veya ellerini birbirine kenetlediğini görebilirsiniz. Kendi yüzüne dokunduğunu ve parmağını emdiğini de gözlemleyebilirsiniz.
Kilo alımı da hızlandığı ve yanakları çok daha dolgun olmaya başladığı için 4 aylık gebelik görüntüsünde; daha sevimli ve bebeksi formlara geçiş yapmış olduğunu fark edebilirsiniz.
Anne karnında 4 aylık bebek cinsiyeti ultrasonda genellikle tespit edilebilir. Yalnızca bebeğin pozisyonunun elvermediği durumlarda cinsiyet anlaşılmayabilir.
4 aylık hamilelikte rahminizin ağırlığı yaklaşık 230-250 gram civarındadır.
Bebeğinizin hıçkırıklarını 4. ayın sonunda ilk kez hissedebilirsiniz.
4 aylık gebelikte annedeki değişiklikler şöyledir:
Hamilelikte 4 ayın sonlarına denk gelen dönemde( gebeliğin 16. ve 20. haftası arasında) doktorunuz, Üçlü Test veya yeni geliştirilmiş olan Dörtlü Test önerebilir. Üçlü Test ve Dörtlü Test arasındaki fark, Dörtlü Test’in daha kapsamlı tarama içermesidir. İkili Test’inizde risk tespit edilmediyse, doktorunuz bu testleri önermeyebilir. Bu testlerde yaşınız gibi faktörlerle birlikte, bebeğin Nöral Tüp Defekti, Down Sendromu veya diğer Kromozomal Defektlere sahip olma riski değerlendirilir. Üçlü Test ve Dörtlü Test risk teşkil etmez.
Üçlü veya Dörtlü Testte eğer genetik bir sorun olabileceği riski tespit edilmişse doktor anne adayına amniyosentez gibi ek bir test önerebilir. Bu test risk tahminlerini arttırmakla birlikte bazen hatalı sonuçlar bile verebilirler ve bebek açısından risk içerebilirler.
Amniyosentez şu durumlarda önerilir:
Amniyosentez işlemi anne karnından rahim boşluğuna ince uzun bir iğne sokarak amniyon sıvısından örnek alınarak gerçekleşir. Bu sıvı analiz için bir laboratuvara gönderilir. Amniyosentezden elde edilen sonuçlar, yüzde 99.4 oranında doğruluk payına sahiptir.
Amniyosentez bebek açısından riskli bir işlemdir. Günümüzde bu işleme alternatif olabilecek kan testi uygulaması geliştirilmiştir. Test kararı anne ve babaya aittir.
Doktorlar bazı anne adaylarına, özellikle de kromozom bozukluğuna sahip bebek doğurma riski olan anne adaylarına on yedi haftalık gebelikte fetal DNA testi önerebilir.
İşte hamilelikte 4 ay dikkat edilmesi gerekenler…
Riskli olabilen ilk 3 aylık dönemi geride bıraktığınıza göre egzersizlere rahatlıkla başlayabilirsiniz. Öncelikle doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin. Hamilelikte egzersizin yararları;
Haftada en az 3-4 gün, günde 30-45 dakika hafif tempolu egzersizler yapabilirsiniz. Hamilelikte en ideal egzersizler; yürüyüş, yüzme, hamilelik egzersizleri ve yogadır. Daha önce yoga yapmadıysanız, yogayı önce bir uzman eşliğinde öğrendikten sonra evde DVD eşliğinde uygulayabilirsiniz.
Beslenmenizde her besin grubundan dengeli tüketmeye dikkat edin. Hamilelik boyunca protein içerikli gıdalardan günde 2-3 öğün almalısınız. Bir öğün miktarı; 85-100 gram arası kırmızı et veya tavuk, 150 gram balık, 30-60 gram peynir ve 125 gram kuru baklagil şeklinde uygundur.
Hamilelikte 4. ayın sonunda bebeğiniz kalsiyum depolamaya başlayacak. Bu sebeple kalsiyum içerikli beslenmeye devam etmenizde yarar var.
Bu haftalarda bebeğin tiroit bezi geliştiği için hamilelik boyunca iyottan zengin besinlerle beslenmeyi ihmal etmeyin. Günde en az 8 bardak olacak şekilde bol su için.
Her gün 3 ana öğün ve 3 ara öğün yerseniz kan şekeriniz de düşmeyecektir. Böylece kendinizi çok daha canlı ve enerjik hissedeceksiniz. Protein, kalsiyum, vitamin, çinko, demir, magnezyum ve diğer tüm minerallerden zengin beslenmeniz, bebeğinizin sağlıklı gelişimi ve sizin sağlığınız için çok önemlidir. Hamilelikte kesinlikle diyet yapmamalısınız. Ancak beyaz şeker ve beyaz unlu yiyeceklere kısıtlama getirmeniz, fazla kilo almamanız açısından yararlı olacaktır.
Bitki ilaçları konusunda dikkatli olmanızda yarar var; mümkünse tüketmeyin veya doktorunuza danışın.
İkiz bebek bekleyen anne adayları, sorumlulukları iki katına çıkacağı konusunda endişelenmeyi bir kenara bırakmalıdır. İkiz bebek deneyimi olan annelerle konuşmak, rahatlatıcı olacaktır. Ayrıca şunlara dikkat ederseniz, rahat bir gebelik dönemi geçirebilirsiniz: Tekil gebeliklere göre; daha sık doktor takibi yaptırmalısınız, daha fazla kilo almanız gerekebilir, daha fazla dinlenmeniz gerekebilir, daha fazla yemek yemelisiniz, daha fazla mineral ve vitamin almanız gerekir ve her konuda çok daha dikkatli olmalısınız.