Gebelikte 6. Ay

Gebeliğin 6. ayında bebeğin cilt altı hala yeterince yağlanmadı ve bu sebeple dolgun değil. Tombul bir bebek olma süreci hamileliğin son 3 ayında tamamlanacak.

Bebeğin Boyu ve Ağırlığı: Hamilelikte 6. ayın sonunda bebeğin boyu yaklaşık 37-38 santim, büyükçe bir karnabahar kadardır. Ağırlığı yaklaşık 900 gramdır.

Bebeğin Gelişimi

Bebeğiniz hızla büyümeye devam ediyor.3-6 ay arasında yaklaşık 1 kilogram aldı ve cildi hala pembe renk. Ellerini yüzüne götürebiliyor ve tuttuğu her şeyi yakalayabiliyor.

Gebeliğin 6. ayında bebeğin cilt altı hala yeterince yağlanmadı ve bu sebeple dolgun değil. Tombul bir bebek olma süreci hamileliğin son 3 ayında tamamlanacak. Bir yandan organlarının çevresi yağlanmaya devam ediyor. Cildinde yağ birikimi arttıkça, cilt yüzeyindeki incecik tüyler (lanugo) dökülerek, vücudu sıcak tutma görevini bu yağlara bırakacak.

Beyin ve sinir uçları arasındaki bağlar arttıkça duyularının gelişimi tamamlanıyor. Bu ay göz kapaklarını açıp kapamaya başladı ve bu sebeple gözleri artık ışığa karşı daha duyarlı. Karın duvarından parlak bir ışık gelirse gözlerini kısabiliyor.

Artık seslere olan duyarlılığı gebelikte 6. ayda artıyor. Örneğin; sizin sesinizle eşinizin sesini ayırt etmeye başlayacak. Veya ani bir seste hoplayarak tepki vermeye devam edecek.

Beyni ve dolayısıyla başı büyümeye devam eder. Beyinden sinir hücrelerine giden sinyaller arttıkça, anne karnında 6 aylık bebek daha da bilinçli hareketler yapmaya başlar. Araştırmalara göre bu haftalarda bebekte ilkel bir hafızanın oluştuğu belirtilir. Yine araştırmalara göre bu haftadan itibaren bebekler; sürekli duydukları dili (kendi dilinden başka bir dil de olabilir) veya şarkıları hafızalarına depolayabilirler.

Akciğerlerde bebeğin dış dünyada nefes almasını sağlayacak tüm donanımı, tamamlanma yolunda son hız gelişmeye devam eder. Böylece hamileliğin 6. ayında erken doğum gibi bir durumda bebeğin tıbbi yardımla hayatta kalması için bir şans vardır. Yaşamsal risk ihtimali azaldığı için 6 aylık bir bebek (24 haftadan itibaren) artık birey olarak kabul edilir.

Anne karnında 6 aylık bebek gelişiminde kemiklerde kırmızı kan hücrelerinin oluşumu devam ediyor.

6 Aylık Gebelikte Bebek Hareketleri

Bebeğiniz anne karnındaki yolculuğunda en hareketli dönemlerini yaşıyor. 6 aylık bebek hareketlerinin bu kadar fazla olma sebebi; hem gelişen duyularını keşfetmekten keyif alması hem de yerinin hala geniş olmasıdır. Amniyon sıvısının miktarı da onun akrobatik hareketleri için gayet yeterli.

Her gün hareket etme sayısı aynı olacak diye bir şey yok. Siz yine de bu konuda duyarlı olun ve bebeğiniz 2 gün içinde hiç hareket etmezse doktorunuzu bilgilendirin.

Bu kadar hareket etmesine rağmen bir yandan da dinlenme ve uyku düzeni de oluşuyor.

Ultrason Görüntüsü

6 aylık gebelik görüntülerinde vücudu orantılı görünür. Bu haftada hala biraz cılız görünümlüdür. Ancak bu cılız haline rağmen ultrason muayenenizde bu hafta hareketli bir haylaz ile karşılaşma olasılığınız çok yüksek. Çünkü hem bebeğinizin yeri bol hem de kemik ve kasları geliştiği için çok hareketli!

Ultrasonda göbek kordonunu tuttuğunu görebilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin gülümsediğini, dil çıkardığını veya elleriyle yüzünü kavradığını görebilirsiniz.

Anne Vücudundaki Değişiklikler

Bu zamana kadar aldığınız kiloların yaklaşık 1 kilogramı bebeğin gelişimi için harcandı. Kalan kilolar ise vücudunuzda artış gösteren yağ, kan ve sıvı miktarıdır.

Hamilelik 6. ayda vücudunuzun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineral takviyeleri artabilir. Doktorunuz gerekli olan destek vitamin ve mineral takviyelerini almanız için sizi yönlendirecektir.

Ayrıca şu hamilelik sorunlarını yaşayabilirsiniz:

  • Sindirim sorunları,
  • Baş ve bel ağrıları,
  • Karın bölgenizde gerilmeye ve kurumaya bağlı olarak kaşınma hissi,
  • Varis sorunu,
  • Kabızlığa bağlı olarak hemoroit sorunu,
  • Tansiyonunuzda bazen yükselme,
  • Kollarda, ellerde ve boyun bölgesinde iğnelenme, uyuşma, karıncalanma ve sızlanma tarzı hislere neden olan Karpal Tünel Sendromu.

Şeker Yükleme Testi

Daha önce idrarınızda şeker tespit edilmediyse ve bu sebeple daha önce yapılmadıysa doktorunuz bu ay (24-28. Haftalarda) şeker yükleme testi yaptırmanızı isteyebilir. Günümüzde şeker yükleme testi, rutin testler arasına girmekle beraber anne adayının onayı ile yapılır. Testin yapılması, gebelik şekerinin tespit edilmesi açısından büyük önem taşır. Gebelik şekeri tespit edilen anne adaylarına şeker alımının kontrol altında tutulduğu bir diyet önerilir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gebelik 6. ayda bazı anne adaylarında Braxton Hicks kasılmaları, ortaya çıkabilir. Kasılmaları karnınızın sertleşmesi şeklinde hissedebilirsiniz. Yalnız eğer bu kasılmalar uzun süreli ise erken doğum olma ihtimali ortaya çıkmış olabileceği için doktorunuzu bilgilendirmenizde yarar vardır.

Kramp Sorunu Nasıl Geçer?

6 aylık hamilelikte sizi uykudan uyandıracak kadar şiddetli kramp sorunu yaşayabilirsiniz. Kramp sorunu ile baş edebilmek için şunlara dikkat etmelisiniz:

  • Doktorunuzun onayı ve önerisiyle kalsiyum ve magnezyum takviyesi alın,
  • Gün içinde ayaklarınızı havaya kaldırarak bacaklarınızdaki kan dolaşımını dengeleyin,
  • Bacaklarınızı esneten egzersizleri deneyin, özellikle de hamile yogasını.

Ayağınız 1 Numara Büyüyecek mi?

Hamileliğin 6 ayından itibaren ayaklarınız genişleyip şişebilir. Görevi doğum için kalça bölgesini esnek hale getirmeye yarayan relaksin isimli hormon nedeniyle tüm eklemlerde olduğu gibi ayaklarınızda da bir esneme ve genişleme meydana gelir. Doğumdan sonra kemiklerinizdeki esneklik eski haline dönecektir. Ama yine de doğum sonrası süreçte ayağınızın 1 numara büyüme ihtimaline kendinizi hazırlayın. Ayaklarınızdaki şişlik durumunun artmaması ve ağrıların oluşmaması adına hamilelik boyunca topuklu olmayan rahat ayakkabılar tercih etmenizde yarar var.

Sindirim Sorunları İçin Rahatlatıcı Öneriler

Altı aylık gebelikte sindirim sisteminizdeki sorunlar sizi daha da huzursuz edebilir. Aşağıdaki önerilerimizi mutlaka uygulayın:

  • Hazımsızlık sorununuzun reflü gibi durumlara neden olmaması için az ve sık yiyin,
  • Yoğurt yemek veya süt içmek midenizdeki asit dengesini korumanıza yardımcı olacaktır,
  • Baharatlı ve yağlı yiyecekler tüketmeyin,
  • Yemek sırasında fazla sıvı tüketmeyin. Aksi halde gereksiz yere midenizi şişirip reflü sorununu tetikleyebilirsiniz,
  • Gece yatmadan önce ağır besinler tüketmeyin,
  • Eğer ciddi hazımsızlık sorunu yaşıyorsanız doktorunuza durumunuzdan bahsedin. Muhtemelen size midenizi rahatlatacak bir ilaç tavsiye edecektir,
  • Kabızlık sorununuz için bolca meyve ve sebze yemeyi ihmal etmeyin,
  • Öğün aralarına denk gelecek şekilde günde en az 8-10 bardak su için,
  • Eğer bir sağlık engeliniz yoksa her gün düzenli olarak egzersiz yapın. Hareket etmek bağırsaklarınızın harekete geçmesini sağlar.

Bel Ağrılarını Önlemek İçin Neler Yapabilirsiniz?

Gebeliğin 6 ayında bebeğiniz ve dolayısıyla karnınız büyüdükçe bel ağrılarınız olabilir. İşte önerilerimiz…

    Doktora Sor

      İletişim ve Randevu Formu

      Şikayetiniz