Gıdalardan Nasıl Maksimum Yarar Sağlanır?

Hamileliğin 1. ayı; son regl tarihinizden ortalama 3 hafta sonra oluşan bebeğinizin karnınızdaki yolculuğunun ilk günlerini kapsar.

Anne adayı hamilelik döneminde normalde olduğundan daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar, ama bu ihtiyaç hiçbir zaman normalin iki katı değildir. Bu durum, hamileliğin üçüncü trimesterinde normal enerji alımında yaklaşık %14 düzeyinde bir artış demektir.

Hamilelik sırasında, bir annenin metabolizma hızı artar ve vücudu besinlerden çok daha etkili şekilde yararlanmaya başlar. Çoğu hamile kadının hareketleri de yavaşladığı için, kullanılmayan enerji fazlası yükselen metabolizma hızında tüketilme eğilimi gösterebilir.

Hangi besinden ne kadar tüketirsek ya da nasıl tüketirsek en yüksek faydayı sağlarız?

Bunlar hamilelik döneminde aklımızda olması gereken en önemli sorular. Her gün yeterli miktarda besin maddesi alman için aşağıdaki ipuçlarına bir göz atmalısın.

  • İş yerine kendi öğle yemeğini götürmeyi düşün. Bunun için biraz planlama yapmak gerekse de, evde hazırlanan yiyecekler dışardan getirtilen yiyeceklerden daha sağlıklı olacaktır. Eve çok miktarda hazır yemek getirmekten kaçınarak alışverişe gitmeden önce liste yapabilirsin. Hamilelikte beslenmenin yalnız kendi sağlığın için değil, bebeğinin gelişimi açısından önemli olduğunu unutma.
  • Yemek için meyve ve sebze hazırlarken, kabuklarını soyma ve doğrama işlemini yemeden hemen önce yapmalısın. Koruyucu kabuklar soyulduktan hemen sonra vitaminler oksitlenebilir ve havada kaybolabilir. Bekleme süresinin kısa ve satış sirkülasyonunun hızlı olduğu büyük ve müşteri trafiği çok olan dükkânlardan alışveriş yapmalısın.
  • Genellikle arka sıralara yerleştirilen daha taze meyve ve sebzelere ulaşmayı unutmamalısın. Daha ağır meyve ve sebzeler genellikle daha fazla sıvı içerir ve tatları daha iyidir.
  • Sebzelerini çok az suyla pişir. Dilersen bu suyu içebilir, çorbalarında veya dondurarak stokta tutabilirsin. Vitaminler tahrip olacağından sebze ve meyveleri uzun süre pişirmemen önerilir.
  • Konserve, dondurulmuş, kurutulmuş ve buharla pişirilmiş meyveler taze ürün bulamadığın zamanlarda alternatif olabilir.
  • Bir meyve ve sebzedeki her renk farklı bir besin grubunu gösterir. Bu nedenle, tabağında bir renk çeşitliliği olmasını sağlayabilirsin. Böylece yalnızca iyi bir görünüm sağlamakla kalmaz, aynı zamanda gerek kendin gerekse bebeğin için geniş bir antioksidan ve besin maddesi yelpazesi oluşturmuş olursun.
  • Doktorun tarafından yazılmadığı sürece vitamin/mineral suplemanlar almaktan kaçınmalısın. Folik asit buna istisnadır. Birçok besin maddesi vücutta depo edilmez ve idrarla ya da dışkıyla atılır.
  • Özellikle ek takviye aldığında, demir çinkonun vücut tarafından emilmesini engelleyebilir. Eğer doktorun demir tabletleri önerdiyse et, muz, deniz ürünleri ve fındık gibi çinko açısından zengin yiyecekler yerken bu tabletleri almamalısın.

    Doktora Sor

      İletişim ve Randevu Formu

      Şikayetiniz