Hamilelik Sırasında Beslenme İle İlgili Genel İpuçları

Hamilelik sırasında doğru beslenmek hem senin sağlığın hem de bebeğinin sağlığı için 9 aylık süre boyunca hayatını kolaylaştırır.

Bu sürede öğün atlamamak ya da iki öğünün arasındaki süreyi uzatmamak önemlidir. Günlük yemeğini 5-6 küçük ya da orta porsiyonluk bölümlere ayırarak, vücudunda oluşacak fazla doygunluk hissini azaltabilirsin.

Hamilelik sürecinden önce, kahvaltı alışkanlığın olmayabilir. Ama hamilelik süresince ilk önem vermen gereken şeylerden biri kahvaltıyı yeniden hayatına sokmak ve atlamamaktır. Günün en önemli öğünü olmasının yanı sıra, uzun süre aç kalmanı engelleyerek vücudunun kan şekerini düzenli bir seyirde tutar. Kahvaltısız geçen bir günde öğlene doğru kan şekerinin düştüğünü, midenin bulandığını, başının döndüğünü görebilirsin.

Vücudundan toksinleri attığını söyleyen diyetlere aldanmamalısın. Karaciğer ve böbrek fonksiyonlarında herhangi bir problem yoksa endişe duymana gerek yok. Bu konuda bir endişen varsa doktoruna mutlaka başvurmalısın. Yiyeceklerle sağlıklı bir ilişki kurmalısın. Onları, vücudunun yakıtı ve hayati fonksiyonlarını yapmanı sağlayan bir araç olarak düşün.

Hamilelik diyetindeki yiyeceklerin çeşitlerini sınırlama. Bebeğin amniyon sıvısını yuttuğunda, yediğin yiyeceklerin tatlarını alacaktır. Bu durum bebeğin tat alma tomurcuklarını alıştırarak, doğumdan sonra yaklaşık 6 aylık olduğunda katı mamalara geçerken daha geniş bir tat yelpazesini algılayabilmesini sağlayacaktır.

Kahvaltında mutlaka bir kalsiyum kaynağı bulundur. Sütle ıslatılmış tahıllar, yoğurt, sütlü çay, peynirli tost, gece boyunca kemiklerinden alınarak tüketilmiş olan kalsiyumun tekrar yerine konulmasında yardımcı olacaktır. Kemikler canlı dokulardır. Güçlü kalabilmeleri için düzenli olarak kalsiyum ve D vitamini ihtiyacı duyarlar.

Nerede olursan ol elinin altında bir miktar sağlıklı kuruyemiş ve küçük atıştırmalıklar bulundur. Bulantı ve kusmanın sık görüldüğü, hamileliğin ilk üç ayında bir şeyler yemek kendini nasıl hissettiğin açısından fark yaratabilir. Aşeriyorsan, kendini tutma. Toprak gibi yenilemeyecek şeylere aşermediğin sürece, aşermenin mutlaka biyolojik bir nedeni vardır. Örneğin, portakala ve domatese aşermen oldukça mantıklıdır. Vücudun yiyeceklerdeki demiri alabilmek için C vitaminine ihtiyaç duyar.

Hamilelik süresince her ne kadar “birazcık içebilirsin” deseler bile bu süreçte alkolü hayatından çıkarmalısın. Hazır olmayan meşrubatları, taze sıkılmış meyve sularını, içine limon sıkılmış ya da limon suyu eklenmiş maden sularını tercih etmelisin. Bol bol su içmelisin. Sudan gelecek flüorür, bebeğinin oluşmakta olan dişlerine ve diş minesine yarar sağlar.

Sağlıklı bir tiroit fonksiyonu için iyotlu tuz kullanmalısın. İyot, bebeğinin IQ’sunun gelişmesi için de gereklidir. Deniz ürünleri, iyot takviyeli ekmek, yeşil yapraklı sebzeler ve yumurta da iyot kaynağıdır.

Market alışverişlerinde etiketleri muhakkak okumalısın. Yiyeceklerinin besinsel özellikleriyle ilgili bilgi edinmelisin. Buradaki genel kural bir besin bileşeninde öncelikle bu yiyeceği oluşturan maddeler üzerinde yoğunlaşmaktır. Üreticiler bu içerik sıralamasını azalan sıralamaya göre yapmalıdır. Belirli bir maddeyi telaffuz etmekte zorlanıyorsan veya bu maddeyi bir yiyecek türü olarak tanımıyorsan bunun sen ve bebeğin için çok iyi olmama olasılığı vardır.

    Doktora Sor

      İletişim ve Randevu Formu

      Şikayetiniz