Hamilelikte Alınması Gereken Vitaminler

Süt ürünleri, süt ve güçlendirilmiş soya ürünleri iyi birer kalsiyum ve D vitamini kaynağıdır. Her gün 2-4 porsiyon yenilmesi uygundur.

Daha fazla demir!

Yeşil yapraklı bitkilerden alınan NON-HEM demir vücut tarafından emilemez. İhtiyacı karşılamak için bu besinlerden çok daha fazla yemek gerekir. Ama hayvansal kaynaklardan alınan HEM demir, daha az miktarla vücuda daha çok fayda sağlar. Diyetindeki HEM demirin belirli bir yüzdesi vücudunun yiyeceklerden NON-HEM demiri absorbe etmekte daha etkili olmasına yardımcı olur.

Küçük miktarda A vitamini

Çok fazla A vitamini, vücutta toksik etki gösterir ve ölümcül olabilir. Miktarının kontrollü tüketilmesi önemlidir. A vitamini karaciğerde çok fazla miktarda bulunur. Bu nedenle bazı uzmanlar, hamilelik döneminde karaciğer yenilmesi durumunda uyarıda bulunur. Sarı ve turuncu renkli sebze ve meyveler, yüksek oranda A vitamini içerir. Havuç, balkabağı ve kabak diyetinizde yer alması gereken besinlerden olmalıdır.

B grubu vitaminleri

Bu gruptaki vitaminler sağlığı korumaya, sinir sistemi ve beynin fonksiyonlarını iyileştirmeye yardımcı olur. Yeşil yapraklı sebzeler, fındık ve muz iyi birer B vitamini kaynağıdır. Avokado ve mango da diğer mükemmel kaynaklar arasında sayılabilir.

Her gün yeterli miktarda C vitamini

C vitamini suda çözünen vitaminlerdendir, yani vücuttan idrarla atılır. Bu vitaminin fazlası vücudunda veya bebeğinin vücudunda depolanamaz. Dolayısıyla her gün yeterli miktarda C vitamini alınması önemlidir. C vitamini enfeksiyonlara karşı mücadelede, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde, aldığın besinlerdeki demirin vücudun tarafından emilmesinde ve doğum sonrasında dokularının iyileşmesinde yararlı olur. Narenciye, böğürtlen ve ahududu tarzı meyveler, taze meyve suları, brokoli ve Brüksel lahanası gibi turunçgiller sınıfı sebzeler iyi birer C vitamini kaynağıdır.

Kalsiyum ve D vitamini

Süt ürünleri, süt ve güçlendirilmiş soya ürünleri iyi birer kalsiyum ve D vitamini kaynağıdır. Her gün 2-4 porsiyon yenilmesi uygundur. Her gün saat 10’dan önce ve saat 15’ten sonra az miktarda filtrelenmiş güneş ışığı D vitamini alımının harekete geçirilmesi açısından önemlidir. Cildin koyu renkli ise veya kültürel ya da dini nedenlerle örtünüyorsan günlük vitamin desteği ihtiyacın hakkında doktorun ile konuşman gerekebilir. Ayrıca güneşe çıkarken doktoruna danışarak aldığın güneş kremi kullanmanı öneririz.

E vitamini

E vitamini yağda çözünen bir vitamindir. Bu da vücudunda birikebilen vitaminlerden olduğu anlamına gelir. E vitamini göz ve cilt sağlığı açısından yararlıdır. Yaşlandırıcı ve kötü bileşikler olan serbest radikallerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Hamilelikte, E vitamini bebeğinin sinir sisteminin gelişmesine ve kas büyümesine yardım eder. Fındık, zeytinyağı gibi bitkisel yağlar, baklagiller ve tohumlar mükemmel E vitamini kaynaklarıdır.

Proteinler bebeğin büyümesine yardımcı

Tüm et ve tavuk türleri zengin protein kaynağıdır. Minik bebeğinin gelişen kasları, kemikleri ve organları nedeniyle, protein ihtiyacın hamileliğinin ilk haftalarından itibaren %15-20 dolayında artış gösterir. Her gün 2-3 porsiyon kaliteli ve yağsız protein almayı hedeflemek doğru bir beslenme yöntemidir.

İyot, çinko, magnezyum, bakır ve krom.

Bu elementler taze meyve ve sebzelerde, baklagillerde, fasulyede, fındıkta ve bezelyede bulunur.

Enerji kaynağı karbonhidratlar

İki farklı türdeki karbonhidrat önemli olmakla birlikte, bunlardan biri diğerinden daha önemlidir. Basit karbonhidratlar hamileliğinde aşerebileceğin yiyeceklerde bulunan şekerler, kekler ve bisküvilerde bulunur. Daha karmaşık karbonhidratlar ise özellikle kepekli ekmeklerde bulunmaktadır. Kahverengi pirinç, kepekli un, kepekli makarna ve patates de iyi karbonhidrat kaynaklarıdır ve kabızlığın önlenmesi açısından yararlıdırlar.

Vejetaryen veya vegan (aşırı vejetaryen) isen, hamileliğin sırasında uygun ve birinci sınıf bir beslenme yapabilmeni sağlamak için özellikle vejetaryan / vegan beslenmesi konusunda uzman bir diyetisyene başvurman gerekmektedir. Anemi gelişmemesi açısından önemli olan demiri ve B12 vitaminini yeterli düzeyde alıyor olmana dikkat etmelisin. Ayrıca, aldığın protein ve kalsiyum miktarlarının da yeterli olmasına dikkat göstermelisin.

    Doktora Sor

      İletişim ve Randevu Formu

      Şikayetiniz