Hamilelik dönemi öncesinden itibaren iyi beslenmeye başlamaktan geçiyor.
Hamilelik dönemi öncesinden itibaren iyi beslenmeye başlamaktan geçiyor.
Çoğu anne adayı hamilelik döneminde iyi beslenmenin bebeğine faydası olacağını düşünüyor. Aslında doğru olan, hamilelik dönemi öncesinden itibaren iyi beslenmeye başlamaktan geçiyor. Vücudunu hamilelik dönemine iyi hazırlayan anne adayları, daha sağlıklı bir hamilelik dönemi geçiriyor.
Sebze, meyve, az karbonhidrat ve düşük yağlı et ağırlıklı bir beslenme programını benimsemeye hamilelik öncesinden başlanması oldukça önemli. Bu dönemde olabildiğince organik ürünler tüketmen de uzmanlar tarafından öneriliyor. Tam olarak olumsuzluk derecesi saptanmasa da yiyeceklerdeki kimyasallar doğurganlığı etkilemekte.
Hamilelik sürecine karar vermeden önce vücudunu iyi hazırlaman gerekiyor. Bu dönemde işe önce bol bol sebze, meyve ve az yağlı etler tüketebileceğin bir sağlıklı beslenme programı oluşturmakla başlayabilirsin. Düşük yağ oranlı süt ürünleri de dâhil tüm süt ürünlerinin doğurganlığı arttırdığını unutma. Yağlı, işlenmiş ve şeker oranı yüksek gıdalardan kaçınmalısın. Bu gibi gıdalar hormonlarının hassas dengesini bozabilir.
İşlenmiş gıdalarda bulunan trans yağlar da doğurganlığı olumsuz etkiler. Trans yağlar; yağda pişirilen cipsler, fazla işlenmiş mısır gevrekleri, kek ve pizza gibi gündelik tükettiğimiz yiyeceklerde bulunur.
Balık tüketimi sağlıklı bir diyetin olmazsa olmazı olsa bile, yüksek oranda toksin ve ağır metal miktarı hamilelik öncesi balık tüketimini riskli bir seçim yapar. Bu nedenle sardalye ve hamsi gibi toksin riski düşük ve Omega 3 bakımından zengin küçük balıkları tercih etmende fayda var. Daha büyük balıklar, içerikleri yoğun toksin ve cıva gibi ağır metaller sebebiyle risk taşır.
Bitki çayları ve su hamilelik öncesi ve sonrasında da bol bol tüketilmesi gereken, en iyi içeceklerdir. Asitli ve bol şekerli içeceklerden, hazır meyve sularından kaçınılmalısın. Bu gibi içecekler yüksek früktoz oranıyla hormon dengeni etkileyebilir.