Vajina Daraltma

Vajinada genişleme pek çok kadında yaş ilerledikçe ve gebelik, vajinal doğum gibi müdahaleler geçirdikçe meydana gelebilmektedir. Vajinal genişleme sonucunda hem çiftin cinsel hayatı etkilenebilmekte hem de kişide vajinal enfeksiyon görülme sıklığı artabilmekte, vajinadan gaz çıkması gibi şikayetler görülebilmektedir. Bu nedenle pek çok kadın vajina daraltma amacıyla hekimlerin kapısını çalmaktadır.

Vajina Daraltma Nedir?

Vajina daraltma ameliyatları tıp literatüründe “vajinoplasti” olarak geçmektedir. Vajinoplasti yani “cerrahi yolla vajina daraltma” operasyonları kozmetik jinekoloji alanında labioplasti ameliyatları kadar tercih edilen önemli ameliyatlar arasındadır. Vajina daraltıcı ameliyatlar rekonstruktif (yeniden onarım) ameliyatlarıdır ve jinekolog hekimler tarafından uygulanmaktadır.

Tıbbi literatürde cinsel ilişkinin gerçekleştiği organa vajina (vagina),vajinaya yapılan estetik operasyona da vajinoplasti (vaginoplasty) adı verilmektedir. Halk arasında ise vajina “hazne” olarak geçmektedir. Vajinanın ortalama uzunluğu 8-9 cm kadardır.

Vajinal doğum esnasında genişleme özelliğini maksimum kullanan vajina, doğum sonrasında tam olarak eski haline dönemez. Özellikle zor müdahaleli doğumlarda ve iri bebek doğurma öyküsünde vajinanın kas ve bağ dokusu ciddi hasar görür ve vajinada kalıcı şekilde genişleme meydana gelir. Genişlemeye bağlı olarak da kişi kendisinde veya eşi ile cinsel birlikteliğinde sorunlar yaşamaya başlar. Bu durum da kişiyi vajinasını eski haline getirebilme yolunda bir arayışa sokar.

Vajinoplasti operasyonları pek çok jinekolog tarafından yapılmakta ve jinekolojik ameliyatlar arasında “colporaphy posterior” (arka onarım) ameliyatı olarak bilinmektedir. Amaç vajinanın daraltılarak eski sıkılığının yeniden kazandırılmasıdır.

Vajinoplasti ve vajina daraltma ameliyatlarında vajina içine yapılan kesilerle üçgen şeklinde doku çıkarılmakta, daha sonra atılan enine dikişlerle daralma sağlanmaktadır. Vajinanın arka duvarı, girişten itibaren boylu boyunca daraltılmaktadır. Kimi vakalarda, eğer kaslarda da zedelenme ve ayrılma meydana gelmişse, aynı zamanda vajinal kanal altındaki pelvik kaslar da birbirine yaklaştırılarak sıkılık arttırılmaktadır.

Vajina neden genişler?

Vajina, bağ doku ve kas dokusundan oluşan bir yapıdır. Bağ dokunun ana komponenti ise kolajendir. İlerleyen yaş, geçirilen vajinal doğumlar, gebelik, kürtaj ve benzeri müdahaleler gibi nedenler sonucunda bu bağ ve kas dokusu etkilenerek vajinada genişleme meydana gelebilir.

En sık genişleme nedeni ise vajinal yolla doğum yapmış olmaktır. Özellikle zor geçen doğumlar vajinanın kas ve bağ dokusunda yırtıklara yol açarak vajinada kalıcı şekilde genişlemeye neden olabilmektedir. Diğer taraftan vajinal doğum planlanan ve doğum eylemi başlayan ancak bebeğin pelvik çatıya inememesi sonucunda sezaryene geçilen doğumlardan sonra da kişinin vajinasında genişleme meydana gelebilir.

Vajinada genişleme olmasının en sık sebebi geçirilmiş doğumlar desek de kimi zaman hiç doğum yapmamış, hatta gebe bile kalmamış kadınlarda da vajinal genişlemeye bağlı şikayetler görülebilir. Bu kadınların bağ doku yapıları genetik olarak zayıftır ve sonuç olarak vajina bağ dokusu elastikiyetleri de fazladır. Bu durum, cinsel ilişki sırasında ıslanmanın da etkisiyle vajinada bollaşma, gevşeme hissine neden olabilmektedir.

Vajina genişleyince nasıl bir problem oluşur?

Vajinanın zaman içinde genişlemesi, ilişki sırasında penisi tam olarak kavrayamamasına ve bunun sonucunda cinsel tatminin tam olarak sağlanamamasına neden olmaktadır. Özellikle pek çok çift vajinal doğumdan sonra cinsel hayatlarının eskisi gibi olmadığından şikâyet etmektedir.

Vajinadan gaz kaçırma, ilişki sırasında ses gelmesi

Yapılan vajinal doğum veya doğumlar vajina içinde genişlemelere neden olmakta ve bu durum hem erkek hem de kadın partnerde cinsel ilişki sırasında hazzı olumsuz yönde etkilemektedir. Ayrıca vajinal genişlemeye bağlı olarak cinsel penetrasyon (birleşme) anında ortaya çıkan “hoşnutsuzluk yaratan sesler” çiftlerde konsantrasyon kaybına neden olmaktadır. İlişki sırasında vajinadan ses gelmesi gaz kaçırmaya bağlıdır ve cinsel ilişki sırasındaki hazzı azaltmaktadır.

Cinsel ilişki sırasında vajinanın penisi tam olarak kavrayamaması ve çıkan bu hoşnutsuz sesler, cinsel hazzı ve zaman içinde cinsel isteği olumsuz bir şekilde etkiler. Cinsel ilişki sıklığı gittikçe azalan çift zamanla aseksüel bir evliliğe veya birlikteliğe doğru gitmektedirler.

Vajinadan gaz kaçırmaya bağlı ses gelmesi ilişki haricinde egzersiz, ağır kaldırma ve koşma sırasında da oluşabilmektedir. Bu nedenle sosyal hayatı olumsuz etkileyebilmektedir. Bu nedenle vajinal gençleştirici, sıkılaştırıcı lazer veya cerrahi vajina daraltma ameliyatları tercih edilebilmektedir.

Vajinoplasti ile vajina ne kadar daraltılır?

Vajina ne kadar geniş ise o kadar fazla daraltılacaktır. Bu nedenle örneğin; hiç doğum yapmamış bir kadın ile 5 doğum yapmış bir kadındaki vajina daraltılması farklı olacaktır. Vajina daraltıcı operasyonlar ile vajina hem içten, hem de dıştan daraltılmaktadır.

Genişlemesi fazla olan bazı hastalarda 7-8 cm’ye kadar içeriden daralma yapılabilir. Bu şekilde vajinanın uzunluğu (derinliği) azalmaz iken kanal komple daraltılmaktadır. Kliniğimizde tercih edilen vajinal kanalın komple daraltılmasıdır.

Cinsel hazzın kadınlarda en yoğun olduğu alan vajinanın giriş kısmıdır. Bu bölümde klitoris ve G noktası gibi cinsel uyarıcı organlar bulunmaktadır. Penisin içeriye girerken bu yapılar ile mekanik olarak teması hazzı ve orgazm olmayı olumlu yönde etkilemektedir. Bu nedenle vajina daraltma operasyonları işlevsel açıdan pek çok yarar sağlamaktadır.

Vajinoplasti operasyonuna başlamadan önce vajinal giriş pratik bir şekilde parmak sokularak ölçülmektedir. 1 ve 2 parmağın girmesi normal, 3 parmağın girmesi orta düzey, 4 parmak ve üstünün girmesi ileri düzeyde vajinal genişlemeyi tanımlar.

Tüm operasyonlardaki amaç vajinal genişliğin 1-2 parmak düzeyi arasına getirilmesidir. Örneğin; 4 parmak genişliğindeki girişin vajinal daraltma ile 2 parmağa düşmesi %75’lik bir daralmayı işaret eder. Bu kadarlık bir vajinal daralma da çiftler açısından oldukça memnuniyet vericidir.

Vajina Daraltma Ameliyatında Merkez Seçimi

Vajina daraltma ameliyatı için merkez seçimi son derece önemlidir. Yeterli tecrübesi olmayan ellerde yapılan cerrahi istenilen sonucu vermeyebilir. Yeterince daraltılmayan vajinada hala ilişki problemleri devam ederken, aşırı daraltılmış vajinada ise ilişki imkânsız hale gelebilir. Bu nedenle ameliyat öncesi planlamanın iyi bir şekilde yapılması önemlidir.

Tüm estetik ameliyatlarda olduğu gibi vajina daraltma ameliyatları için de cerrahın bilgi ve tecrübesi en önemli unsurdur.

Vajina daraltma ameliyatı olmak isteyen hastaların en sık başvurdukları kılavuz internet, sosyal medya ve forum ortamlarıdır. Başvuracağınız uzmanın hangi eğitimler aldığını, bu şekilde kaç hastasını ameliyat ettiğini, kaç yıldır bu ameliyatları yaptığını ve bu tür ameliyatları hangi sıklıkta yaptığını sormanız da faydalar olacaktır. Daha önce yaptığı, izni alınmış, ameliyatların öncesi ve sonrası resimlerinden örnekler görmek isteyebilirsiniz.

Doğru karar vermeniz için bu kriterler genelde yeterli gelecektir. Ayrıca hekim ile kurduğunuz iletişiminizin iyi olması da ameliyattan beklentilerinizi net olarak ifade etmek açısından önemlidir. Operasyon yapılacak kliniğin teknik donanım (ekipmanı),sterilite ve hijyeni de son derece önemlidir.

Cerrahi işlem sırasında kişilerde ortaya çıkabilecek zararlara “komplikasyon” adı verilmektedir. Her türlü cerrahi işlemin belli bir komplikasyon riski olduğu bir gerçektir. Ancak doğru merkez seçimi bu tür problemlerin görülme sıklığını en aza indirmektedir. Diğer taraftan kliniğin etik ve tıp ahlakına (deontoloji) uygun bir şekilde çalışması da önemlidir. Her türlü hasta bilgilerinde gizlilik ilkesine uymak son derece önem taşır.

Vajinoplasti ameliyatını kim yapmalı?

Vajina daraltma operasyonlarını kim yapmalı sorusu hastalarımız tarafından sıkça sorulmaktadır. Jinekologlar mı yoksa plastik cerrahlar mı bu tür operasyonları yapmalı?

Vajina daraltma operasyonları jinekolojik ameliyatlar arasında “colporaphy posterior” (vajinanın arka duvar onarımı) ameliyatı olarak bilinmektedir. Bu tür ameliyatların vajinal estetik operasyonlarından öte işlevsel yönden kişilere pek çok faydaları bulunmaktadır.

Vajina estetiği tabirinden çok, vajinal rekonstrüksiyon (yeniden onarım) tabiri daha doğru olacaktır. Vajina daraltıcı ameliyatlarının bu bölgenin anatomisine hâkim ve deneyim sahibi jinekolog hekimler tarafından yapılması gereklidir. Aksi takdirde kişilerin hayatlarında çok büyük problemlerin ortaya çıkma olasılığı vardır. Ayrıca ameliyatı yapan jinekolog hekimin estetik cerrahi prensipler konusunda bilgili olması da diğer önemli konudur.

Vajinoplasti sonrası dikkat edilmesi gerekenler

Vajinoplasti; anestezi altında ve ameliyathane prosedürleri ile uygulanan bir işlemdir. Ameliyat sonrası dönemde hafif ağrı ve kanama beklenen durumlardandır. Önerilen şekilde pansuman yapılması ve ilaçların düzenli kullanılması ile iyileşme de hızlı bir şekilde olacaktır.

Ameliyat sonrası ilk 1 ay ağır egzersiz yapılması ve havuz, deniz kullanımı önerilmemektedir. Düzenli beslenme, sigara içilmemesi, bol su alımı ve istirahat ile yara iyileşmesi iyi olacaktır. Ameliyat sonrası ilk cinsel birliktelik ise genellikle 6 hafta sonrasında önerilmektedir.

Vajina Gençleştirme (Yenileme, Vajinal Rejüvenasyon)

Vajina gençleştirme, geniş bir anlamda kullanılabilen bir terimdir. Vajinanın gençleştirme ihtiyacı sadece genişlemesi nedeniyle değil; yaşlanma ve özellikle menopoz döneminde meydana gelen hormonal düzeydeki düşme nedeniyle vajinanın elastik ve rugalı yapısını kaybetmesi nedeniyle de ortaya çıkar.

Vajinanın eski yapısını kazandırabilmek için yapılan tüm uygulamalar ‘vajina gençleştirme’ veya ‘vajinal yenileme’ uygulamaları olarak da adlandırılabilir.

Vajina yenileme işlemleri iki şekilde yapılabilir: cerrahi olarak (vajinoplasti) veya lazerle vajinal rejüvenasyon (LVR).

Cerrahi olarak vajina daraltma farklı şekilde yapılabilmekle birlikte pratikte en çok kullanılan klasik arka onarım operasyonudur. Sonuç olarak vajinada istenildiği kadar daralma sağlanır.

Lazerle vajinal yenilemede ise lazerin termal (ısı) etkisinden faydalanılır. Bu etki ile hem vajinada bir miktar daralma, hem kanlanma ve dolayısıyla duyarlılık artışı, hem de dokusal yenilenme sağlanmış olunur.

Lazerle Vajina Gençleştirme (Lazer Vajinial Rejüvenasyon- LVR)

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda gelişen lazer teknolojisi ile ‘Lazer Vajinal Rejuvenasyon (LVR)’ olarak da bilinen vajinal yenileme işlemi yapılmaktadır. Lazerin termal (ısı) etkisi sayesinde vajinal doku yeniden canlandırılmakta, vajinanın kanlanması ve duyarlılığı arttırılmakta ve vajinal daralma sağlanmaktadır.

Lazerle vajinal gençleştirme işleminin klinik ortamında kısa sürede yapılması, ağrısız bir işlem olması, anestezi gerektirmemesi, gün içerisinde normal hayata dönüşün mümkün olması gibi önemli avantajları da bulunmaktadır. Uygun hasta seçiminde son derece başarılı sonuçları vardır.

Vajinal rejüvenasyon amacıyla son yıllarda radyofrekans (RF) cihazları da kullanılmaktadır. Radyofrekansın vajinal gençleştirme mekanizması da aynı lazerle olduğu gibi termal etki ile dokuda kolajen üretimini uyararak olmaktadır.

Vajinal gençleştirme amacıyla tüm bu yapılan işlemlerle aynı anda enjeksiyon da uygulanabilir. Kişinin kendi kanının alınıp santrifüj edilerek ortaya çıkan plazmanın tekrar kişinin kendi dokularına enjekte edilmesi şeklinde yapılan işlemde, plazmada bulunan büyüme faktörleri dokuda iyileşme ve gençleşme sağlamaktadır.

Tek başına da uygulanabilen enjeksiyon lazer veya radyofrekans gibi yöntemlerle aynı anda yapılması her iki işlemin de etkisini arttırmakta, sinerjik etki görülmesini sağlamaktadır. Cerrahi vajina daraltma ile eş zamanlı uygulanmasının dokudaki iyileşmeyi hızlandırdığı görülmüştür.

    Doktora Sor

      İletişim ve Randevu Formu

      Şikayetiniz